Riviera uudistuu: Lähivuosien Riviera on trendikäs, sporttinen ja vihreä

Riviera uudistuu: Lähivuosien Riviera on trendikäs, sporttinen ja vihreä

Ranskan Riviera ei ole enää entisensä. Takana ovat ajat, jolloin Rivieralla aika pysähtyi, eikä mikään muuttunut. Edessä on aika, kun Rivierasta kuoriutuu Etelä-Euroopan eläväinen keskus, jossa syödään ja juodaan trendikkäästi, vietetään rentoa, brasilialaishenkistä rantaelämää ja ajatellaan vihreästi sekä liikutaan, parkkeerataan ja shoppaillaan helposti.

Nizzan trendikäs satama ja ”Covent Garden”

Vanha, ummehtunut Nizzan satama-alue on enää muisto vain. Viimeisen parin vuoden aikana satamasta ja Garibaldin aukion laitamista on muodostunut trenditietoisten mekka. Ravintoloita, baareja, pikkuputiikkeja ja viinikellareita on satamassa nyt enemmän kuin missään muualla Nizzassa. Halusitpa japanilaista, italialaista, nizzalaista perinneruokaa tai gluteenitonta – tai ehkä viikoksi nuorekkaan coworking-tilan – satama on paikka, josta näitä kannattaa etsiä.  Jopa pariisilainen bobochic-väki viihtyy täällä. Alkujaan Place du Pin -aukion ympäriltä lähtenyt buumi on nyttemmin levittäytynyt koko sataman alueelle, ja leviää yhä. Buumia vauhdittanee noin vuoden päästä valmistuva raitiovaunulinja 2, Nizzan oma punanuoli, joka tulee helpottamaan kaupungin halki kulkevaa liikennettä huomattavasti, ja yhdistämään lentoaseman ja sataman vaivattomasti ja nopeasti.

Toinen Nizzan trendiaalto on puhaltanut yli Libérationin korttelin. Majesteettinen, jo kuningatar Victoriaa palvellut Gare du Sud on muuntumassa Nizzan ikiomaksi Covent Garden’ksi. Ravintoloilla, eksklusiivisilla putiikeilla ja torimyyjillä, elokuvateatterilla ja kuntosalilla kyllästetty moderni halli valmistuu vuoden 2018 lopulla, ja pormestarin sanojen mukaan siitä tulee vertaansa vailla oleva herkkusuiden kohtaamispaikka. Alueelle pääsyä helpottaa raitiovaunun lisäksi tuhatkunta uutta parkkipaikkaa.

Cannesin BoccaCabana

Nizza ei ole ainoa prameiden uudistusten kohde. Cannesissa ehostetaan Boccan rantabulevardi. Uusi BoccaCabana-ranta ei häpeile muiden maailman huippurantojen edessä, vaan luonee paineita ja uutta standardia rannoille lähellä ja kaukana. Koko komeus on valmis jo ensi kesänä ja käytännössä se tarkoittaa, että Boccan rantabulevardia levennetään jopa 10–15 metriä, alueelle istutetaan runsaasti uutta kasvillisuutta (mm. 139 palmua, 225 kaktusta ja 2000 välimerellistä kasvia), pyöräilijöille omistetaan oma kaista, lapsille ja lapsenmielisille rakennetaan leikkipaikkoja ja koko kansa saa nauttia maisemaan sulautuvista levähdys- ja piknikpaikoista. Urheiluhenkiset pääsevät nauttimaan ulkoilmaan asennetuista kuntolaitteista, rantalentis- ja jalkapallokentästä sekä muista vesiliikuntamuodoista. Autoilijoille on luvassa lähes 1000 uutta parkkipaikkaa, ja lisäksi Cannesin kaupunki on luvannut ilmaisen bussilinjan, joka tuo ja vie BoccaCabanan faneja koko kesäsesongin. Cobacabana on siis passé, ja BoccaCabana on eittämättä vuoden 2018 rantabulevardi.

Antibesin uusi, vihreä kohtauspaikka

Antibes ei ole pekkaa pahempi. Kaupungin postiaukiolle, vanhan kaupungin porteille rakennetaan uusi ja urbaani keskus, jossa yhdistyy shoppailu, iltaelämä ja ekologiset arvot. Projet Marenda Lacan -nimeä kantava kunnianhimoinen hanke on jo aloitettu, ja valmista luvataan jo kolmen vuoden päähän. Uudistus tulee muuttamaan Antibesin keskustaa vihreämmäksi, helpommin lähestyttäväksi ja nuorekkaammaksi. Kahden hehtaarin alueelle tulee parikymmentä liiketilaa, parkkipaikkoja sekä elokuvateatteri kattoterassilla ja hulppeilla näkymillä kaupungin yli, kauas Välimerelle. Keskittymä kääritään vihreään pakettiin, jolla Välimerelle tunnusomaisten, runsaiden viheralueiden lisäksi tarkoitetaan sitä, että alue tulee kierrättämään kaiken käyttämänsä energian, eikä siten lisää piiruakaan hiilijalanjälkeä. Bravo, Antibes!

Kuvat ja lisätietoa:

– Nizzan kaupunki: www.nice.fr
– Cannesin kaupunki: www.cannes.com
–  Antibesin kaupunki: www.antibes-juanlespins.com