Parfyymiä Provencessa

Parfyymiä Provencessa

Etelä-Ranskan rikas luonto on synnyttänyt satoja vuosia sitten parfyymiteollisuuden, joka kukoistaa edelleen. Rivieran sisämaassa sijaitseva Grasse on maailmankuulu parfyymikaupunki.

Provencelainen Grassen kaupunki on 400 vuoden ajan ollut hajuvesiteollisuuden keskus. Viidensadan metrin korkeudessa sijaitseva parfyymikaupunki oli keskiajalla pieni, värjätystä nahasta elinkeinonsa saava kylä. 1500-luvulla myyntiin valmistettiin tuoksuvia käsineitä, joiden turvin kaupunki alkoi vaurastua ja parfyymitehtaita syntyä. Laventelia, ruusuja, narsisseja, jasmiineita ja tuoksuyrttejä alettiin viljellä hehtaarien laajuisilla alueilla. 1800-luku oli tuoksuteollisuuden kulta-aikaa. Trendikkäät parfyymit houkuttelivat kaupunkiin kuninkaallisia. Ludvig XV:n hovia kutsuttiin nimellä ”parfymoitu hovi” – tuoksuja siveltiin päivittäin paitsi iholle myös vaatteisiin, viuhkoihin sekä huonekaluille. Parfyymit kehittyivät seuraavien vuosisatojen aikana.

Provencen-parfyymit (1)

Höyrytislaus on vanhimpia hajuvesien valmistuksen menetelmiä. Nykyisin sitä käytetään mm. appelsiininkukkien jalostuksessa. Kukat keitetään vedessä ja haihtuvien öljyjen molekyylit erotetaan höyrystä. Toinen menetelmä, jota käytetään mm. orvokin ja jasmiinin kaltaisissa herkissä kukissa, on nimeltään ”enfleurage”, jossa kukat ripotellaan puhtaalle rasvalle, johon tuoksu imeytyy. Menetelmä on kallis ja hidas.

Provencen-parfyymit (3)

Absoluutin eli hajuvesitiivisteen valmistukseen kukkia tarvitaan valtavat määrät. Yksi litra ruusuöljyä vaatii 500-1000 kg ruusun terälehtiä, yhteen litraan jasmiiniöljyä puolestaan tarvitaan lähes tonnin painosta terälehtiä (vikkelä kerääjä kerää päivässä 3-5 kg) ja yhteen litraan laventeliöljyä poimitaan 120 kg kasvin osia. Ei siis ihme, että hajuvedet ovat kalliita.

Provencen-parfyymit (4)

Hajuvesien kehittelytyöstä vastaa parfyymiteollisuuden ammattilainen, joka tunnetaan yleisnimellä ”nenä”. Nenä on todellinen taiteilija, joka saa perusteellisen, monivuotisen koulutuksen voidakseen ilmaista mielialoja tuoksujen välityksellä. Nenän on voitava erotella toisistaan tuhansia ainesosia, joista hän voi luoda täysin uuden tuoksun. Normaalin ihmisen nenä kykenee erottamaan 20-50 tuoksua, kun ammattilaisen nenä palauttaa mieleen 2000-5000 tuoksua. Yhteen parfyymiin saatetaan käyttää jopa 300 erilaista tuoksua. Ammattilaisia on maailmassa vain 200-250. Uuden tuoksun synnyttäminen kestää yleensä 6 kk – 2 vuotta. Nykyisin tuoksuja pystytään luomaan tutkimalla kukan yllä ilmassa esiintyviä hajumolekyylejä.

Provencen-parfyymit (5)Provencen-parfyymit (7)Provencen-parfyymit (6)

Grassessa on neljäkymmentä parfyymintuottajaa, mutta vain kolme heistä ottaa vastaan vierailijoita. Tuoksujen maailmaan pääsee tutustumaan vuonna 1926 toimintansa aloittaneella Fragonardilla, 1849 perustetulla Molinardilla ja tehtaalla nimeltä Galimard. 1500-luvulta peräisin olevassa nahanvärjäämössä sijaitseva Fragonard on sijaintinsa puolesta jalankulkijan valinta. Provencelaistyylisessä huvilassa sijaitseva Molinard on hieman loisteliaampi ja Galimardin tehtaalle on kolmen kilometrin matka keskustasta. Grassessa pidetään vuosittain elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Jasmiinijuhlat (Fête du Jasmin) musiikin, tanssin ja kulkueiden merkeissä.

Lisätietoa Grassesta ja sen parfyymeistä: www.grasse.fr