Ostamassa asuntoa Ranskasta

Asuntokauppaprosessi ja kiinteistönvälitys Ranskassa poikkeavat merkittävästi suomalaisesta toimintatavasta. Asunnon löytymisen jälkeen alkaa hyvin raskas, 2-3 kuukautta kestävä paperityö, jossa kiinteistönvälittäjä, notaari ja isännöitsijä keräävät satoja sivuja ranskankielisiä dokumentteja osapuolten hyväksyttäviksi. Habisolin tehtävä on kiinnittää asiakkaansa huomio suomalaisesta asuntokaupasta poikkeaviin seikkoihin ja toimia tämän edunvalvojana ja kontaktina koko prosessin ajan.

Ranskassa kiinteistönvälittäjät tekevät mielellään yhteistyötä keskenään ja samaa asuntoa voi myydä useampi välittäjä. Etsimme asiakkaan toiveiden mukaisia asuntoja kiinteistönvälittäjien ja rakennuttajien tarjonnasta. Palvelumme on asunnon ostajalle maksutonta, mikäli hän ei ole itse ottanut suoraa yhteyttä asunnon ranskalaiseen välittäjään tai rakennuttajaan. Jos löydät itse kiinnostavan asunnon (netistä, lehdestä, kadulla), lähetä meille siitä tietoa, niin otamme yhteyden paikalliseen välittäjään puolestasi! Silloin kun asunto on jo löytynyt omin avuin ja yhteys paikalliseen välittäjään on jo otettu, Habisol voi tarvittaessa auttaa asuntobyrokratiassa erillistä maksua vastaan.

Esittelemme sivuillamme vain esimerkkejä tällä hetkellä myynnissä olevista asunnoista antaaksemme yleisen käsityksen hinta-laatusuhteesta ja erilaisista asumismahdollisuuksista. Tärkeintä on, että kerrot meille, minkälaista asuntoa etsit ja annat meidän tehdä työ puolestasi. Toimimme ehdottoman luottamuksellisesti. Lue lisää toimintatavastamme tämän sivun lopussa olevista Usein kysytyt kysymykset -linkeistä!

 

Ranskalainen-asuntokaupan-prosessi-1500-px

Jos suomalainen ostaa asunnon paikallisen välittäjän kautta, joutuu hän asioimaan suoraan välittäjän, notaarin, pankin ja vakuutusyhtiön kanssa ja selviytymään ranskankielisistä dokumenteista yksin.

Asuntokaupan-prosessi-Habisolin-tuella-1500px

Jos suomalainen ostaa asunnon Habisolin tuella, Habisol on yhteydessä paikalliseen välittäjään, isännöitsijään, notaariin, pankkiin ja vakuutusyhtiöön. Habisol auttaa suomalaista ostajaa ymmärtämään satoja sivuja ostajan puumerkattavia dokumentteja. Habisolin tuki ei vaikuta asunnon hintaan tai asuntokaupan kuluihin!

 

Usein kysytyt kysymykset asunnon ostamisesta

Mitä kuluja aiheutuu asunnon omistamisesta Ranskassa?

Ranskassa maksetaan vuosittain kiinteistöveroa (taxe foncière) ja asumisveroa (taxe d’habitation). Verot määräytyvät asunnon ominaisuuksien mukaan. Kiinteistövero on yleensä ilmoitettu asunnon myynti-ilmoituksessa. Asumisveroa taas ei ilmoiteta, sillä se on henkilökohtainen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että asumisvero on 20 % kiinteistöveroa suurempi. Muita asumiskustannuksia syntyy pakollisesta kotivakuutuksesta, mahdollisesta yhtiövastikkeesta, sähköstä, vedestä (ellei se sisälly yhtiövastikkeeseen) ja tarvittaessa nettiyhteydestä (ellei pärjää suomalaisen kännykkäliittymänsä datapaketilla). Näiden hintataso on samaa luokkaa kuin Suomessa. Remontteihin sekä puutarhan ja uima-altaan hoitoon on tarjolla suuri määrä tekijöitä, joita voi kilpailuttaa.

Mitä kuluja aiheutuu asuntokaupasta?

Asunnon ilmoitettu myyntihinta sisältää aina välityspalkkion (n. 6 %). Ranskassakin on tapana tinkiä myyntihinnasta. Yleensä tinkivaraa on n. 5 %, mutta joskus sitä ei ole lainkaan. Neuvottelussa kannattaa turvautua omaan välittäjään, joka pystyy vaikuttamaan tilanteeseen oman asiakkaansa eduksi. Asunnon myyntihinnan päälle on laskettava notaarin palkkio, leimavero ja rekisteröintimaksut, jotka ovat yhteensä n. 7-8 % jälleenmyytävissä asunnoissa ja n. 2-3 % uusissa asunnoissa. Loppukauppatilaisuudessa on lain mukaan oltava tulkki, mikäli kaupan osapuoli ei ymmärrä ranskaa sujuvasti. Tulkki veloittaa palveluistaan 300-400 €.

Miksi ranskalaiset asuntoilmoitukset ovat niin vajavaisia?

Suomalaiset ovat tottuneet hyvin kattaviin asuntoilmoituksiin, mutta Ranskassa tilanne on toinen. Asunnon sijaintia ei kerrota tarkasti, tietoa ja kuvia on niukasti eikä pohjapiirrosta ole lähes koskaan saatavilla. Asuntojen hintahaitari on valtava ja ulkomaalaisen on vaikea hahmottaa asuntojen hinta-laatu-suhdetta, sillä asunnon tarkkaa sijaintia ei mainita. Tämä on kulttuuriero. Ensisijaisesti paikalliset välittäjät pyrkivät vajavaisilla tiedoilla saamaan asiakkaan ottamaan heihin yhteyttä lisätietojen toivossa, jolloin he saavat arvokkaan asiakaskontaktin. Mutta älä ota itse yhteyttä paikalliseen välittäjään vaan pyydä meiltä apua! Kun annat meidän toimia edustajanasi, voimme olla maksutta tukenasi koko 2-3 kuukautta kestävän raskaan paperityön ajan, mikäli päätyisit ostamaan ko. asunnon. Ranskalaiset painottavat myös sitä, että asiakkaan on nähtävä asunto omin silmin – kuvien perusteella ei voi tehdä päätöksiä. Tästä me olemme samaa mieltä – asuntoja on nähtävä itse – mutta me voimme auttaa karsimaan jyvät akanoista.

Jos löydän itse kiinnostavan asunnon?

Monet asiakkaamme selaavat lehtiä, tutkivat välittäjien nettisivuja, katselevat välittäjien näyteikkunoita tai huomaavat myytävänä-kyltin kadulla. Jos toivot suomenkielistä tukeamme asuntokaupassa, joka on Ranskassa hyvin raskas ja byrokraattinen, älä ota itse yhteyttä suoraan paikalliseen välittäjään tai rakennuttajaan. Lähetä meille tiedot ko. asunnosta (välittäjän tai rakennuttajan nimi, asunnon sijainti, hinta ja koko sekä mahdollinen linkki nettisivulle), niin me hankimme asunnosta lisätiedot puolestasi. Näin saat koko kauppaprosessin kattavan palvelumme ja edunvalvontamme veloituksetta, mikäli päätyisit ostamaan ko. asunnon. Autamme sinua ymmärtämään satoja sivuja ranskankielisiä asuntokauppaan liittyviä dokumentteja ja tilaamaan juuri oikeat, prosessissa tarvittavat todistukset. Toimimme pääasiassa Ranskan Rivieralla, mutta saatamme voida tapauskohtaisesti auttaa myös muualla Ranskassa sijaitsevien asuntojen osalta.

Miten palvelunne voi olla maksutonta?

Autamme asunnon hankinnassa veloituksetta, sillä kaupan mahdollisesti syntyessä saamme tapauskohtaisesti sovitun osuuden välityspalkkiosta välittäjäkumppanilta tai palkkion rakennuttajalta. Asunnoista maksetaan aina täysin sama hinta kuin jos asioisi suoraan ranskalaisen välittäjän tai rakennuttajan kanssa, sillä osallistumisemme keventää heidän työtaakkaansa ja he ymmärtävät lisäarvomme ulkomaalaisen ostajan ollessa kyseessä (paikallisilla välittäjillä on usein haasteita selostaa ranskankielisten dokumenttien sisältö ja olennaiset kohdat eri kieltä puhuvalle asiakkaalle). Palvelumme on ostajalle maksutonta vain, mikäli hän ei ole itse ottanut suoraa yhteyttä asunnon ranskalaiseen välittäjään tai rakennuttajaan, jolloin he pitävät ostajaa omana suorana kontaktinaan. Mikäli siis löydät itse kiinnostavan asunnon (lehdestä, netistä, kadulta) ja toivot tukeamme asuntokaupassa, pyydä meitä olemaan yhteydessä välittäjään tai rakennuttajaan ennen kuin otat häneen itse yhteyden – näin me voimme olla tukenasi koko raskaan paperityön ajan.

Habisolin-palvelu-sisaltyy-valityspalkkioon-1200px

Mitä palvelunne kattaa?

Tehtävämme on löytää ostavan asiakkaan toiveita vastaavia asuntoja, selvittää asiakkaalle ranskalaiseen kiinteistönkauppaan liittyvät vaiheet, ohjeistaa raskaassa paperityössä, antaa neuvoja verotukseen ja asunnonluovutukseen liittyen sekä kertoa seudulla elämisestä monipuolisesti. Palvelumme kattaa:
– Kriteerit täyttävien asuntovaihtoehtojen etsintä Ranskan Rivieralla
– Lisätietojen hankinta asiakkaan löytämästä asunnosta (mikäli asiakas ei ole itse ottanut yhteyttä paikalliseen välittäjään)
– Näyttöjen järjestäminen
– Asiakkaan nouto ja kuljetus kohteesta toiseen
– Tulkkina ja edunvalvojana toimiminen näytöissä ja neuvotteluissa
– Konsultointi veroasioissa
– Neuvonta kaupanteossa tarvittavien oikeiden dokumenttien tilaamiseksi
– Ranskankielisten sopimusasiakirjojen tulkinta (n. 300-400 sivua)
– Ostajan edustajana toimiminen rakennuttajaan, välittäjään, notaariin ja isännöitsijään päin
– Yhteistyö notaarin kanssa
– Kauppaprosessin valvonta (normaalisti 2-3 kk, joskus pidempään)
– Loppukaupan valmistelu (mm. tärkeiden asioiden tarkistus, käynti asunnolla ennen loppukauppaa, kotivakuutus)
– Tuki asunnon luovutuksen jälkeen (mm. sähkösopimus, pankkitili)

Miten kiinteistönvälittäjät toimivat Ranskassa?

Ranskassa ja erityisesti Rivieralla on valtava määrä kiinteistönvälittäjiä, jotka tekevät mielellään yhteistyötä keskenään. He välittävät sekä omia kohteitaan (joista heillä on myyntitoimeksiantosopimus asunnon omistajan kanssa), mutta markkinoivat myös muiden välittäjien ja rakennuttajien asuntoja. Samoja kohteita myy siis useampi välittäjä ja siksi asuntotarjonta näyttää todellista laajemmalta. Monesti asuntokaupassa on mukana sekä myyjän välittäjä että ostajan välittäjä, jotka jakavat välityspalkkion keskenään. Ostajan kannattaa valita itselleen yksi mieluisa välittäjä, jonka kautta kenen tahansa välittäjän kohteesta on mahdollista saada lisätietoja. Näin välittäjän ja ostajan molemminpuolinen sitoutuminen tuo parhaan lopputuloksen tehokkaasti, ilman yhteentörmäyksiä usean välittäjän ja samojen asuntojen kanssa. Habisol on Suomessa ja Ranskassa laillistettu kiinteistönvälittäjä ja tehtävämme on toimia suomalaisen asunnonostajan valittuna välittäjänä.

Ulkomaalaisen ostajan on monasti vaikea saada paikallisilta välittäjiltä vastauksia sähköpostitse esitettyihin kysymyksiin asunnoista. Meidän on helppo kysyä asunnoista välittäjäkumppanilta asiakkaamme puolesta ja toimittaa niistä lisätietoja suomalaisella tehokkuudella. Ranskassa ei järjestetä yhteisnäyttöjä vaan jokaisen asunnon näyttö sovitaan erikseen. Me rakennamme asiakkaidemme puolesta tiiviin näyttökierroksen parhaisiin kohteisiin, kun asiakas pääsee seudulle. Näyttöjä ei järjestetä koskaan sunnuntaisin ja vain poikkeustapauksessa lauantaiaamupäivisin.

Miten ranskalainen asuntokauppaprosessi eroaa suomalaisesta?

Kaikki asuntokaupat ovat Ranskassa kiinteistön kauppoja, jotka vahvistaa ostajan valitsema notaari. Prosessi on hyvin turvallinen, mutta monimutkainen ja kestää normaalisti 2-3 kuukautta. Paperityö on raskas ja kaikki dokumentit ovat ranskaksi. Ostajan on puumerkattava joka ikinen sivu ja näin ilmaistava ymmärtäneensä niiden sisältö. Välittäjän kautta neuvotellaan kauppahinta ja kaupan ehdot, mutta notaari tutkii asunnon taustat. Kaupat toteutetaan kahdessa vaiheessa: 1. esisopimuksella ja 2. loppukauppakirjalla. Tarjouksen teko ei sido ostajaa, sillä esisopimuksen allekirjoituksen jälkeen hänellä on lain mukainen 10 päivän harkinta-aika, jolloin hän voi perua kaupat ilman syytä ja seuraamuksia. Kaikki rahaliikenne kulkee notaarin turvatun tilin kautta ja raha siirtyy myyjälle vasta kaupanvahvistuksen jälkeen, kun kaikki asiat ovat varmasti kunnossa. Selostamme huolella kauppaprosessin yksityiskohdat matkan varrella ja autamme asiakastamme ymmärtämään sopimuspaperit liitteineen.

 

Ota yhteyttä!

  Kerro, minkälaista asuntoa etsit, niin löydämme sen puolestasi:

  KerrostalohuoneistoTaloUudiskohde

  Mieleinen kaupunki:

  Makuuhuoneiden lukumäärä:

  Budjetti:

  Erityistoiveet (esim. näkymä, terassi, uima-allas):

  Nimi *

  Sähköposti *

  Puhelinnumero

  Lisätietoja

  Minulle saa lähettää uutisia Ranskan Rivieran ajankohtaisista asioista, vinkkejä matkailuun, asuntoehdotuksia sekä tietoa asuntomarkkinoista ja verotuksesta.
   
  KylläEi