Nizzan parhaat korttelit – Kiehtova Vanha kaupunki

Nizzan parhaat korttelit – Kiehtova Vanha kaupunki

Kukkien väriloistoa, huumaavia tuoksuja, vedet kielelle nostavia hedelmiä, kuivattuja laventelikimppuja, artesaanijuustoja, puheensorinaa, musiikkia ja lauluja… Tätä kaikkea on Cours Saleya. Se kuuluisa kukkatori, joka tekee Nizzasta Nizzan, ja joka tekee vanhasta kaupungista SEN vanhan kaupungin, joka kaikkien pitää nähdä.

Nizzan vanha kaupunki on kuin kaupunki kaupungin sisällä, ja Cours Saleyaa voidaan pitää porttina tähän vanhaa aikaa henkivään, kiehtovaan ja alati muuttuvaan maailmaan. Nizzalaisille vanha kaupunki on rakas jäänne Nizzan vanhoilta ajoilta. Sinne palataan yhä uudelleen, sillä sieltä löytyvät kaupungin parhaat artesaanit, ja sinne jalkautuu kaupunkiin pyyhältävät uudet tuulet. Turisteille ja muualta tulleille se on hengästyttävän ihana kaupunginosa, joka ei koskaan täysin paljasta kasvojaan, ja josta ei koskaan saa tarpeekseen.

Maantieteellisesti vanha kaupunki rajoittuu itä-etelä-akselilla Cours Saleyaan ja Välimereen, linnakukkulaan ja Garibaldin aukioon sekä länsi-pohjoisakselilla kauan sitten jo kuivuneeseen Paillon-jokeen – nyttemmin vehreään Coulée Verteen – ja Albert 1:n puistoon. Tämä neliömetreiltään yllättävänkin pieni alue on Nizzan sykkivä sydän, joka tänä päivänä on yksi kaupungin eläväisimmistä kaupunginosista. Pienet, kapeat kävelykadut mutkittelevat ja päätyvät toinen toistaan suloisempiin aukioihin, ja jatkavat taas mutkaista reittiään niin, että pian tottuneemmallakin suunnistajalla on pallo hukassa. Suunnistamista ei helpota se, että ahtaiden katujen varsilla on toinen toistaan houkuttelevampia pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita – aina on jotain uutta, jota et ole aiemmin nähnyt. Boheemisuudestaan tunnetussa vanhassa kaupungissa tatuoijat, vegeravintolat, lihakauppiaat ja haute couture -putiikit elävät rinta rinnan sulassa sovussa, ja huoleton, hyväksyvä tunnelma leijuu ilmassa. Ahtailla kaduilla kuuluu katusoittajien musiikki, aukiot täyttyvät performanssiesiintyjistä ja ilmaan sekoittuu monen kielen sekasikermä.

On vaikea kuvitella, että nykyään kansainvälinen ja trendikäs vanha kaupunki oli aikoinaan tavallisten nizzalaisten asuinalue, johon rikas porvaristo ei tohtinut asettua. Heille vanha kaupunki oli kostea, likainen ja ahdas. Totta on, että ennen muinoin taloissa ei ollut viemäristöä, likavedet heitettiin ikkunasta kadulle. Juoksevaa vettä ei asunnoissa ollut, muista mukavuuksista puhumattakaan. Yhteisöllisyys sen sijaan oli vertaansa vailla.

Tämä yhteisöllisyys näkyy vanhassa kaupungissa yhä. Menetpä mihin tahansa pikkuputiikkiin, ennemmin tai myöhemmin sisään astuu myyjän tuttu, jonka kanssa jaetaan ilot ja surut, ja kaupanteko unohtuu. Pysähdy hetkeksi vanhan kaupungin kapeille kujille, ja huomaat, että turistimassojen seassa on aina heitä, jotka kiireettömästi ovat jääneet vaihtamaan kuulumisia. Vanha kaupunki on heille täynnä tuttuja, ja nämä nizzalaiset tekevät kaikki ostoksensa vanhassa kaupungissa. Se on heidän kaupunkinsa, se todellinen Nissa, ja sieltä löytyy kaikki tarvittava.

Kukat, hedelmät, vihannekset ja kaikki paikalliset pikkuherkut ostetaan luonnollisesti kukkatorilta. Parhaat lihat, parhaaseen hintaan saa St François -aukiolla sijaitsevasta Chez François -lihakaupasta. Täällä kannattaa varautua jonottamaan, mutta vastapainona kuulet viimeisimmät juorut ja saat takuuvarmasti hyvää lihaa, hyvään hintaan. Kalan ystävää hemmotellaan aivan lihakaupan kupeessa, sillä samalle aukiolle nousee päivittäin, maanantaita lukuun ottamatta, pieni mutta kattava kalatori. Parhaat ja puhtaimmat mausteet tarjoaa Maison d’Olive, kahvit ja teet myy Cafés Indien. Parhaasta viinikellarista kilpailevat oikeustalon laidalla sijaitseva Les Grandes Caves de Caprioglio sekä kaupungintalon kupeessa sijaitseva Coté Vin. Jälkiruoat haetaan oikeustalon kulmilta. Leivokset haetaan LAC’sta, patongit ja muut leipomoherkut Boulangerie de Palais’ta. Suklaat ja makeiset sen sijaan haetaan Maison Auerista, jossa puitteet ostoksille ovat mitä mahtavimmat. Jätskit syödään Fenocchiolla, joka on Nizzan ylpeys, ja syystä. Paikallinen jäätelötehdas valmistaa yhäkin herkkunsa kaupungin laitamilla ja työllistää lukuisia nizzalaisia. Kaikkiaan 94 lajikkeesta on vaikea valita suosikkiaan. Perinteiset vaihtoehdot ovat joutuneet tekemään tilaa eksoottisille kavereilleen, kuten mojitolle, kaktukselle ja basilikalle.

Kun vanhassa kaupungissa mennään syömään, mennään syömään kunnolla. Paikalliset tuntevat turistirysät, ja kiertävät ne kaukaa, sillä vanhassa kaupungissa on myös lukuisia todellisia helmiä, joissa makunystyrät kehräävät sulasta tyytyväisyydestä. Vanhoja ”instituutioita”, vuosien takaa tunnettuja ravintoloita ovat mm. Chez Palmyre, Acchiardo ja La Meranda, joissa kaikissa saa takuuvarmasti herkullista, nizzalaista ruokaa. Vanhan kaupungin laidalla, Coulée Verten tuntumassa sijaitseva Gaglio on italialaissävytteinen brasserie, jonka terassilla on kiva viettää kesäiltaa aperoista yömyöhään asti. Sisätiloissa voi ihastella tarinoita entisiltä ajoilta, kun paikalla sijaitsi korupaja ja myymälä. Gaglion jälkiruoat ovat lähes vastustamattomia. Vanhan kaupungin sydämessä sijaitsevat La Ferme Saleya, Le Bistro du Fromager, Bistrot Antoine ja La P’tite Cocotte tarjoavat erinomaista ruokaa tyylikkään rennoissa puitteissa. Sunnuntaiaamun kiireetön brunssi nautitaan vintage-miljöössä Café Marchéssa, ja talvi-iltojen tulinen intialainen sympaattisessa Delhi Belhissä, joka sijaitsee Cours Saleyan takana olevalla piskuisella kujalla. Hyviä pizzoja saa sekä La Vogliassa että Le bar du Coin’ssa, joista jälkimmäinen tarjoaa tunnelmaltaan arkista nizzalaismeininkiä. Aito nizzalainen socca ja muut paikallisherkut syödään rennosti Chez René Soccan puupenkeillä. Näyttäytymään sen sijaan mennään Hussardiin, Le Frog’iin sekä Le Tire Bouchoniin, ja raakaruoan ystävät suunnistavat KokoGreeniin, jonka rennossa maailmassa maistuu niin suolaiset kuin makeat. Muista varata, sillä tämä uusi tuttavuus on valloittanut paikallisten sydämet ennätysvauhdilla!

Asumiskorttelina vanha kaupunki on vertaansa vailla. Kaikki palvelut ja elämä – niin päivällä kuin illalla – ovat jalkojen juuressa. Kirjaimellisesti. Kesäaikaankin vanhan kaupungin asunnot pysyvät kivan viileinä, sillä polttavat auringonsäteet eivät yllä kapeille kujille asti. Promenade des Anglais, nizzalaisten olohuone, jossa juostaan, pyöräillään, rullaluistellaan, pelataan ja jonka rannalla uidaan, on vain kivenheiton päässä. Lähes autoton vanha kaupunki on auton melusta ja skootterin pärinästä rauhallinen, sen sijaan kujien elämä kantautuu usein asuntoihin asti. Täällä voi todella tuntea elämän monet sävyt ja etelämaalaisen mentaliteetin. Sijoituskohteena vanha kaupunki on kiinnostava, sillä keskimäärin alhaiset vuosikulut pitävät kustannukset aisoissa ja toisaalta vanha kaupunki on lomalaisille kiehtova ja käytännöllinen kiintopiste.