Saint-Paul de Vencen taiteilijakylä

Saint-Paul de Vencen taiteilijakylä

Saint-Paul de Vence on erityisen viehättävä kylä, joka on ollut lukuisten nimekkäiden taiteilijoiden suosiossa. Gallerioiden lisäksi Saint-Paulissa kannattaa tutustua tyypillisen keskiaikaisen kylän ominaispiirteisiin.

Saint-Paul de Vence taiteilijakyla (1)

Matkalla Nizzasta Venceen sijaitseva Saint-Paul de Vence on tyypillinen ”village perché” (= orrelle nostettu), joka rakennettiin hyvän matkan päähän rannikosta, jotta asukkaat saisivat olla rauhassa saraseeneilta. Kallionjyrkänteelle 800-luvulla perustettu kylä rakentui paksujen muurien sisälle. Kylän mutkikas sisäänkäynti hämäsi vihollisia. Pääportti on kapea ja syvä holvikaari, joka oli helppo sulkea hyökkäyksiä vastaan ja suojasi vartijoita sateelta ja auringolta. Kylän keskipisteenä oli Saint-Paulin linna, josta on jäljellä enää vartiotorni. Tässä kolmikerroksisessa kivitornissa on 1700-luvulta saakka toiminut kaupungintalo. St. Pauliin tehtiin Frans I:n hallituskaudella v. 1537 uudet muurit Savoijin, Itävallan ja Piemonten hyökkäyksiä vastaan. Kylän historia on julma, sillä rakennettuaan muurit, Frans I hääti kylän asukkaat lähistöllä sijaitsevaan La Colle-sur-Loup’n kylään.

Saint-Paul de Vence taiteilijakyla (3)

Lukuisat taiteilijat ihastuivat komeaan, provencelaisesta maalaismaisemasta kohoavaan kylään 1920-luvulla. Välimerellisessä valossa kylpevä kylä inspiroi mm. Matissea, Chagallia, Renoiria sekä nimekkäitä kirjailijoita, elokuvaohjaajia, käsikirjoittajia ja näyttelijöitä. Musée d’Histoire Locale de Saint-Paulissa on valokuvia, joissa komeilevat mm. Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, F. Scott Fitzgerald, Catherine Deneuve, Sophia Loren ja Greta Garbo. Yksi Euroopan parhaista modernin taiteen museoista, Fondation Maeght, sijaitsee aivan St. Paulin kylän kupeella.

Saint-Paul de Vence taiteilijakyla (5)

Juuri kylän muurien ulkopuolella sijaitseva ravintolahotelli La Colombe d’Or on kuuluisa mm. Yves Montandin ja Simone Signoret’n häävastaanotosta. 1920-luvun taiteilijat jättivät ravintolaan maksuksi taideteoksiaan – ravintola omistaakin nykyään ensiluokkaisen 1900-luvun taiteen yksityiskokoelman. Ruokasalissa on mm Mirón, Picasson, Matissen ja Braquen töitä. Puutarhan muurissa on mm. valtaisa värikäs Légerin mosaiikkityö. La Colombe d’Oria vastapäätä on tyypillinen ranskalainen kahvila, Café de la Place, jota on kuvattu lukemattomissa amerikkalaiselokuvissa.

Saint-Paul de Vence taiteilijakyla (4)

St. Paulissa on leppoista kuljeskella kapeilla nupukivikaduilla ja poiketa taiteilijoiden gallerioihin ja työpajoihin.

Saint-Paul de Vence taiteilijakyla (15)

Kylän pääkatu kulkee 1200-luvulla rakennetulta Porte Royale -portilta eteläportille, jonka takaisella hautausmaalla lepäävät mm. Marc Chagall sekä Aimé ja Marguerite Maeght. Reitin varrella on Ranskan kuuluisin suihkukaivo, La Grande Fontaine, joka on rekisteröity vuonna 1850 ja on nykyään kylän tunnusmerkki.

Saint-Paul de Vence taiteilijakyla (6)

St. Paulissa on noin 3000 asukasta, joista 350 asuu vanhankaupungin muurien sisäpuolella. Asukkaat ylläpitävät kylän historiaa ja kunnostavat rakennuksia vanhaa tyyliä kunnioittaen. Perinteistä ranskalaista pétangue-peliä pelataan aktiivisesti Café de la Placen kupeessa. Kylän muureilta on upeat näkymät ympäröivään laaksoon ja merelle.

Saint-Paul de Vence taiteilijakyla (7)

Lähteet:
– Saint-Paulin turistitoimisto: www.saint-pauldevence.com
– Provence ja Ranskan Riviera, Kaupunkikirjat, WSOY