Artesaanien kylä Eze

Artesaanien kylä Eze

Nizzan ja Monacon puolivälissä sijaitseva Ezen vanha kaupunki kurkottaa 400 metrin korkeuteen meren ylle. Panoraamanäkymä kirkkaalla kelillä Italiasta Saint-Tropez’hen saakka on tarunomainen.

Eze-kyla-Ranskan-Rivieralla (1)

Rivieran rantakaistaleella, Nizzan ja Monacon puolivälissä, sijaitsee pikkukylä Èze. Rauhallisesta merielämästä ja kauniista rantahuviloista voi nauttia suojaisassa Èze Bord de Mer -kaupunginosassa, mutta kylän vanha kaupunki, Èze Village, on erityisen vaikuttava. Kylä kiertää kukkulan huippua ja ulottuu yli 400 metrin korkeuteen merenpinnasta. Vanhojen rakennusten kauneus ja hulppeat näkymät tekevät Ezestä hyvin suositun vierailukohteen.

Eze-kyla-Ranskan-Rivieralla (5)

Ezen alueella on tiettävästi ollut asutusta jo vuodesta 2000 eKr. Monien taisteluiden jälkeen kylä siirtyi pysyvästi Ranskan haltuun vuonna 1860. Vanhin säilynyt rakennus on vuodelta 1306 peräisin oleva vaatimattoman näköinen kirkko, Chapelle de la Sainte Croix. Jo kaukaa näkyvä keltainen kirkko, Notre Dame de l’Assumption, on rakennettu vuonna 1764. Kylän korkeimmalla huipulla on vielä jäljellä satoja vuosia vanhan linnan rauniot – Ranskan kuningas Louis XIV käski tuhota linnan 1706 sen Villefranchen ja Monacon välisen strategisesti uhkaavan sijainnin vuoksi.

Eze-kyla-Ranskan-Rivieralla (3)

Linnan raunioilta aukeaa uskomattomat panoraamanäkymät Italian rajalta Saint-Tropez’hen ja kirkkaalla säällä jopa Korsikalle saakka. Toisen maailmansodan jälkeen raunioiden ympärille on perustettu eksoottinen puutarha, jota on viime vuosina kunnostettu entisestään viehättäväksi ja rentouttavaksi alueeksi (raunioille ja puutarhaan on pääsymaksu).

Eze-kyla-Ranskan-Rivieralla (4)

Ezen kauniit, punaisella kivetyksellä päällystetyt kujat mutkittelevat houkuttelevien pikkuputiikkien ja taidegallerioiden ohi. Huomiota herättävät luksushotelleiksi ja gourmet-ravintoloiksi muutetut Château Eza ja Château de la Chèvre d’Or. Château Eza on entinen linna, jonka Ruotsin prinssi Wilhelm perusti vuonna 1920, ja jossa Ruotsin kuningasperhe vietti aikaa vuoteen 1953 saakka.

Eze-kyla-Ranskan-Rivieralla (7)

Ezen ympäristö on inspiroinut lukuisia taiteilijoita, kuten mm. Frederic Nieztche, Dante Alighieri, Alfred Hitchcock ja U2-yhtyeen keulahahmo Bono. Tunnettu patikointireitti Ezen rannalla sijaitsevalta juna-asemalta vanhaan kaupunkiin on nimetty Nieztchen mukaan, sillä reittiä kävellessään hän löysi taas motivaation kirjoittaa. (Huom! Reitin korkeusero n. 400 m, kesto ylöspäin n. 1,5 h ja alaspäin n. 45 min.)

Eze-kyla-Ranskan-Rivieralla (2)

Sesonkiaikana Eze kuhisee turisteja ja parkkipaikkaa voi olla hankala saada vanhan kaupungin juurelta, mutta odottaminen palkitsee ja kiipeäminen korkeimmalle huipulle on takuulla elämys.

Lähde:
– Ezen turistitoimisto: www.eze-tourisme.com