Nizzan karnevaalit

Nizzan karnevaalit

Matkailijat ovat saattaneet törmätä helmi-maaliskussa Nizzan kaduilla valtaisaan kukkakarnevaalihumuun. Mistä oikein on kyse?

Nizzan-karnevaalit (6)

Carnaval de Nice, Nizzan laskiaiskarnevaali, on Ranskan suurin vuosittainen karnevaali, joka ajoittuu helmi-maaliskuulle. Kahden viikon ajan kaupunki elää karnevaalitunnelmissa, ja Promenade des Anglaisella Albert 1er –puiston tuntumassa järjestetään useita kukkaparaateja ja -kulkueita. Autojen vetämiltä koristeellisilta paraativaunuilta heitetään yleisölle yhteensä 80 000 – 100 000 lähes kokonaan paikallisesti kasvatettua kukkaa. Karnevaali huipentuu sen viimeisenä iltana ilotulitukseen ja karnevaalikuninkaan uhraamiseen kaupungin rannassa.

Nizzan-karnevaalit (1)

Joka vuosi karnevaaleilla on oma teemansa – vuonna 2016 se oli “Mediakuningas”. Valtava joukko ihmisiä työskentelee vuoden mittaan valmistaen teemaan liittyviä suuria irtopäitä, joita karnevaaliesiintyjät kantavat päässään esiintyessään kulkueissa. Jättiläiskokoinen karnevaalikuningaskin rakennetaan teeman mukaiseksi.

Nizzan-karnevaalit (5)

Kaikissa katolisissa maissa järjestettävät karnevaalit perustuvat esikristillisiin talven päättymiseen ja kevään ja uuden elämän syntymisen rituaaleihin. Karnevaali on herkuttelun aikaa – ”mardi gras”, laskiaistiistai, tarkoittaa rasvaista tiistaita ennen paaston aikaa. Latinan ”carne vale” tarkoittaa jäähyväisiä lihalle.

Nizzan-karnevaalit (4)

Ensimmäinen historiamerkintä Nizzan karnevaaleista on jo vuodelta 1294. Karnevaalit hiipuivat 1800-luvulla. Paraativaunut tulivat käyttöön vasta vuonna 1873 paikallisen taiteilijan herätettyä karnevaalikuninkaan henkiin. Puvustuksen eteen on siitä lähtien nähty paljon vaivaa. Sopivasti talviloman aikaan ajoittuvat karnevaaliviikot keräävät Nizzan täyteen joka puolelta maailmaa saapuvia turisteja.

Nizzan-karnevaalit (3)

Karnevaalien ohjelma löytyy oheisesta linkistä: www.nicecarnaval.com