Nizzan parhaat korttelit – Liberaali Libération

Nizzan parhaat korttelit – Liberaali Libération

Yksi Nizzan kuumimmista kaupunginosista juuri nyt on Libération, joka heräsi uudelleen eloon 1. raitiovaunulinjan valmistumisen myötä vuonna 2007. Huomattavan kasvojenkohotuksen tehnyt kortteli on nykyään viehättävä, eläväinen ja siisti kaupunginosa, jossa voi aistia aitoa nizzalaista tunnelmaa ja elämänmenoa. Korttelin sydän on kuulu Charles de Gaullen aukio, joka viikoittain täyttyy yli kahdestasadasta torikauppiaasta, jotka kauppaavat kukkia, kauden vihanneksia ja hedelmiä, kananmunia, juustoja ja muita paikallisia herkkuja. Kulmakunnan asukeille tämä on SE tori, sillä Cours Saleya on “liian kallis ja turistirysä”. Kauniin torialueen kruunaa ylväs Gare du Sud, joka ennen muinoin palveli muun muassa kuningatar Victoriaa hänen Nizzan matkoillaan. Nykyään neoklassinen juna-asemarakennus toimii high-tech-kirjastona ja on korttelin suuri ylpeys.

nizzan-parhaat-korttelit-liberaali-liberation-de-gaulen-aukio nizzan-parhaat-korttelit-liberaali-liberation-gare-du-sud nizzan-parhaat-korttelit-liberaali-liberation-de-gaulen-aukio-2

Torin ympärillä juodaan tietysti torikahveja ja syödään vähän hiukopalaa. Paikallisten mielestä tähän on vain kaksi oikeaa paikkaa; Socca Tram, josta saa Nizzan parasta soccaa; sekä Kiosque Tintin, joka tekee kaupungin parhaat Pan Bagnanit. Lihat, erikoisviinit ja valmiit, kotitekoiset ateriat ostetaan Boucherie Vernier’ltä, joka on vain kivenheiton päässä torikauppiasta, rue Vernier-kadulla. Patongit, croissantit ja muut leipomoherkut haetaan Boulangerie Zambettilta, jota on jopa kehuttu Nizzan parhaaksi.

nizzan-parhaat-korttelit-liberaali-liberation-socca-tram nizzan-parhaat-korttelit-liberaali-liberation-kiosque-tintin nizzan-parhaat-korttelit-liberaali-liberation-e-zambetti

Ulos mennään Botticelli-perheen La Petit Fôret / Le Pierrot Botticelli (rakkaalla lapsella on monta nimeä) -ravintolaan, joka on kuulu nizzalaisista herkuistaan – liha-annoksistaan ja ravioleistaan. Kuriositeettina perheravintolassa on seinään maalattu taulu Nizzasta entisaikoina. Kysykää taulusta rohkeasti isäntäväeltä – he ovat siitä ylpeitä ja kertovat siitä mielellään!

Viime vuosien aikana näille vanhoille instituutioille on tullut lukuisia kilpailijoita, mikä omalta osaltaan elävöittää katukuvaa niin päivällä kuin illallakin. Tyylikkäät pikkuputiikit, ravintolat ja lounaspaikat ovat löytäneet kantiksensa ja houkuttelevat asiakkaita myös eteläisemmästä Nizzasta. Herkkusuut ovat löytäneet palkintojakin keränneen jäätelöbaariuutuuden, Arlequin’n, ja kehumisen arvoista ruokaa Botticellien ohella tarjoilee uudehkot L’Instant ja Le Homy’s sekä pitkän linjan suosikit La Gauloise ja taivaallisia pizzoja tekevä Pignatiera.

nizzan-parhaat-korttelit-liberaali-liberation-le-pierrot-botticelli nizzan-parhaat-korttelit-liberaali-liberation-arlequin nizzan-parhaat-korttelit-liberaali-liberation

Asuinalueena Libération on helppo ja sympaattinen. Ilmapiiri on rento, kauppiaat ovat ystävällisiä ja ravintoloissa palvellaan oikeasti. Liikkuminen on helppoa, sillä raitiovaunu vie keskustaan ja satama-alueelle alle kymmenessä minuutissa ja sisämaan maisemajuna, Chemin de Fer de Provence, vie Lingostièren ostosalueelle ja ylös vuorille, suloisiin vuoristokyliin. Katukuva on kaunis, sillä useat, alueelle tyypilliset porvaristalot ovat kunnostettuja ja hyvin pidettyjä. Sisäpihoilta ja ylimmistä kerroksista saattaa löytää todellisia helmiä, joita ohikävelijän silmä ei näe. Terassi Libérationilla on harvinaisuus, muttei mahdottomuus.

Libérationin tulevaisuus näyttää lupaavalta. Ensi vuonna hienon Gare de Sud’n taakse nousee moderni elokuvateatterikompleksi ja sen alle lukuisia parkkipaikkoja. Tämä parantaa huomattavasti katukuvaa ja tekee torialueesta entistä ehomman. Tehdäänkö treffit Libérationille?